Fontosnak tartom, hogy a vásárlásod előtt kellő információt kapj a különböző redőny típusokról. Nézzük meg először, hogy mi a kínálat, milyen típusok vannak

Olvasási idő: 9 perc

Hagyományos műanyag redőny

A legegyszerűbb redőnytípus.

Szerintem mindannyian ismeritek. A legtöbb épületen ezt lehet látni, és a jellegzetes hatszög alakú tok profiljával könnyen felismerhető.

Sajnos az új gyártások már korántsem olyan tartósak, mint az előző szériák. Meglátásom szerint 6-7 évet bírnak az újak, utána pedig már csak halmozódik a gond velük.

Viszont relatív olcsók, ideiglenes megoldásnak tökéletesek.

 

Hagyományos redőny

Vannak belőlük szín variációk is egész szép számban, de én csak a fehéret ajánlom, ugyanis nem bírják a színes műanyagok a napsugárzást és az UV-t. Pedig el vannak látva védelemmel, de olyan erős a napsugárzás már, hogy jelenleg ez a helyzet, és így a valós funkcióját sem képes teljesíteni.

Amúgy nem rossz, mert teljesen működőképes. Igazából sokan szeretik is. Talán a megszokás miatt is sokakat ez mozgat meg.

Alumínium redőny külső tokkal (motorizálható)

A másik véglet. Nem azért, mert bonyolult, csak kétszer annyi az ára… Viszont ha nem ideiglenes megoldáson gondolkodsz…

…akkor ezt merem a legjobb szívvel ajánlani Neked, mert ezek a legidőtállóbbak, és ezek működése a legpontosabb és legmegbízhatóbb. Legyen az külső tokos, vagy vakolható kivitel egyaránt.

Külső tokos alumínium redőny

Elérhető színei a fa erezetes mintától a RAL-színekig szinte bármi. A redőny léceknél van egy korlátozott számú szín minta, így az esetleges RAL-színű tokokat és lábakat érdemes ezekhez hangolni, de igény szerint természetesen el lehet térni ettől is.

Tökéletes megoldás, ha már a meglévő lakásodon szeretnél redőnyt cserélni, illetve ha még nincs, akkor telepíteni. Sőt, ha nem akarsz belebonyolódni a vakolható tokoknál alkalmazandó szerkezeti megoldásokba, akkor is nyugodt szívvel ajánlhatom ezt.

Mivel alumínium, így nem csak gurtnival, vagy zsinórral tudod működtetni.

Kérheted motoros működtetéssel is a gyártást. Sokkal kényelmesebb, mint ha minden reggel és este végig kellene rohannod az egész házon, hogy felhúzd vagy leengedd őket.

Motoros kivitelnél – ha távirányítókkal akarod működtetni – nálam minden egyes redőnyhöz kapsz egy saját 1 csatornás rádiófrekvenciás távkapcsolót, valamint egy „közös” távirányítót, amivel kiválthatod az összes többit. Persze vannak még opciók, és lehet tuningolni időzítésekkel, stb. Minden csak az igényeid kérdése…

… ugyanis ha akarod, akár okosotthon rendszerekbe is integrálhatod a redőnyeid mozgatását. Számos variáció létezik, de ezekre most itt nem térnék ki.

 

Vakolható tokos alumínium redőny (motorizálható)

Ha építkezel és szeretnél redőnyt akkor érdemes kicsit visszafelé gondolkodnod.

Általában ugyanis a tervezési folyamatoknál valahogy maga a redőny mindig a végére kerül. Pedig sok bosszúságot megspórolhatsz magadnak, ha már az elején megfogalmazod.

 Mivel is szeretnék majd a végén árnyékolni?

– Mi lesz nekem a legkényelmesebb és a legjobb?

– Baj e ha beleér a redőny lamella az üvegfelületbe? Ha igen mi a megoldás?

– Szeretek teljes sötétségben aludni, vagy nem baj ha beszűrődik valamennyi fény?

Ezekre a problémákra lehet ez a típus a megoldás.

Teljes sötétséget tud biztosítani.

A kialakításnál figyelembe vehető, hogy ne lógjon az üveg felületbe a lamella.

Motorizálható. A külső tokos kiviteleknél már írtam röviden ezekről.

Integrálhatóak okos otthon rendszerekbe, hogy tényleges kényelemben érezd magad…

 

Vakolható tokos alumínium redőny

És akkor itt térnék ki egy kicsit a kapcsolós motorokra. Egy időben talán jó volt mert olcsóbbnak tűnt és azt hihette a vásárló, hogy spórol vele, viszont a kapcsolók kiépítésének költségeivel nemhogy spórolt volna, hanem plusz kiadásai lettek. Mindamellett, hogy többnyire maradt az a nyűg, mint a gurtninál, hogy minden egyes redőnyt külön kellett mozgatni úgy, hogy odaállt mellé.

Mikor jó neked a kapcsolós motor, ha ilyen sok „gond” van vele?

Akkor ha okos otthont szeretnél. Röviden azért mert a legtöbb okos otthon egy relével kapcsolja a motort, ami Wi-Fi jelen keresztül kapja az információt.

Tehát, hogy tisztán láss: A sima távirányítós motorok egy rádiófrekvenciás távkapcsolóról kapják meg a jelet, míg az okos-redőnyök működéséhez Wi-Fi szükséges.

Ne habozz!

Csináld meg a saját árajánlatod!

5 perc sem kell, viszont amint kész vagy, nyisd meg az email-ed, mert ott lesz… 

Műanyag redőny alumínium tokvéggel

Valamiféle átmenetet képez az alumínium redőny és a műanyag redőny között. Árban is kb. a kettő között van.

Kicsit esztétikusabb mint a sima műanyag redőny, de semmivel sem jobb.

Ami pluszt ad még, az az, hogy például fém tengellyel szerelt alapból, ez be van csapágyazva, és így a működése szó szerint gördülékenyebb. 

Nem motorizálható még sajnos, mivel műanyag. És a színes verzióit sem ajánlom ugyanúgy, mint a sima redőnynél.

Műanyag redőny alumínium tokvéggel

Miért szerethető? Talán mert viszonylag olcsón lehet olyan redőnyöd, amibe már applikálható a mobil rovarháló.

Panelházaknál emeletekre ez egy kiváló megoldás, hiszen a nagy magasságokban jó, ha nem kell kínlódni egy fix rovarhálóval, hogy le tudd törölni a párkányod, igaz? Viszont komprumisszumot kell kötnöd, mert megvan az a hátránya, hogy azokat a rovarokat, amik másznak, nem fogja eltántorítani attól, hogy menedéket leljenek ősszel a meleg lakásodban. 

Repülő rovarok ellen tökéletes, mászó rovarok ellen nem annyira. Ezt érdemes figyelembe venned, ha a tisztán tarthatóság is szempont.

Redőnyök beépített rovarhálóval

Ha szereted a kompakt és a praktikus megoldásokat, akkor az ilyen redőnyök számodra ideálisak. 

Mely típusok kérhetőek ezzel a felszereltséggel?

  • Alu véges műanyag redőnyök
  • Külső tokos alumínium redőnyök
  • Vakolható tokos redőnyök

Mi szól mellette? 

Nos tök jó, hogy ha ki akarsz rakni valamit a megfelelően széles párkányodra, akkor elég csak felhúzni a hálót, és már kész is. 

Vagy például nyáron le van húzva, mert ugye védekezel a rovarok ellen, az tiszta sor. De tudjuk, hogy télen a komor idő miatt alapból sötétebb van, ilyenkor szükség sincs a hálóra, és ha felengeded akkor a több fény mellett jobb hangulatod is lehet.

Viszont ami hátránya sajnos és úgy érzem, hogy erről is tudnod kell, az az, hogy a mászó rovarok a redőnytokon belül megkerülhetik a hálót, így bejuthatnak a lakásba. 

Redőny beépített rovarhálóval

Egyedi redőnyök, kombinálások

Ezt a megoldást akkor javaslom neked, ha hosszú távra tervezel, de pillanatnyilag a költségvetésed nem engedi.

Mondok egy példát:

Vakolható tokos motoros redőnyt szeretnél. Majd valamikor. Viszont most építkezel, de szeretnél előre gondolkodni, ám a költségkeret szűkös. Megrendelheted nálam csak a vakolható tokot üresen, amit természetesen már a homlokzattal együtt le is tudnak szigetelni, majd vakolni.

Majd amikor lehetőséged van, folytathatjuk a projektet. Attól függően, hogy mi lesz a kereted, kérheted a szerelést már alumínium lamellákkal is. Motorizálhatod is, és kézi működtetéssel is kérheted egyaránt.

 

Egyedi redőnyök, utólagos kialakítások

Fontos! Ha csak vakolható tokot rendelsz kezdésnek és a jövőben a  motoros redőny a cél, akkor az elektromos kábelezést érdemes legalább annyira kiépíteni, hogy a redőnytokban legyen ott a tápfeszültség kábele. Én a 4×2,5-es kábelt javaslom. Azzal nem lehet energetikailag sem gond valamint okos ház rendszerekhez is az fog kelleni.

Viszont ha még mindig nem tart ott a költségvetésed akkor maradhatunk a műanyag lamelláknál, de számolj vele, hogy ez csak ideiglenes megoldás lesz, és csak gurtnis működtetés lehetséges. Természetesen innen még mindig lehet majd tovább fejlődni, ha igényled.

Ez csak az egyik kombinálás.

Van még egy másik típusnál is fejlesztésre lehetőség. Ez a típus pedig az aluvéges redőny, amit alapból műanyag lábbal és rejtett ütközővel szerelnek.

Egyik számomra feltűnő konstrukciós hiba ennél a redőnynél, hogy hajlamos a redőnytok megbillenni a vékony láb miatt, és így a felső részénél be tud hatolni a fény a tok mögé. Egy éjszakai műszak után elég zavaró, ha egy jót szeretnél aludni sötétben. Plusz felhúzáskor még a rántástól koppan is az ablaktokon egyet.

Éppen ezért a javaslatom, ha ilyen redőnyt rendelsz nálam, hogy legyen műanyag láb helyett alumínium lábas, maradhat a lamella műanyag – főként akkor ha emeletre szeretnéd – valamint a rejtett ütköző cseréjét javasolnám normál ütközőre, hogy a karbantartás megoldható legyen.

Kapcsolt gerébtokos ráépített redőny fejlesztése

Akár Neked is ismerős lehet az a hagyományos fa ablakszerkezet, ahol két szimpla üveges ablakszárnyat kellett kinyitni a szellőzéshez, igaz? 

Három részre van osztva maga a nyílászáró, és az egész szerkezet felett van egy jó kis redőnytok. Ez az egész tok be van vakolva és belülről lehet hozzáférni egy szép nagy szerelőnyíláson keresztül.

Gerébtokos ablak redőnye, itt már bent vannak az alumínium lamellák...

Bentről valahogy így nézhetett ki, mint jobb oldalon a képen. Igaz, itt már útban van egy csere felé is a nyílászáró, de erről majd később.

A jó hír az, hogy ha nem akarsz festegetni, vagy vakolgatni akkor megoldható az is, hogy minden marad a helyén és a régi tokot fejlesztjük tovább akár nyílászáróval is, akár redőnnyel is. Általában egyébként teljes cserére szoktam szavazni, de ha ragaszkodsz hozzá, nincs akadálya. Viszont, ha a régi ablaktokon bármilyen korhadás jelét látom, akkor felejtsd el ezt a lehetőséget, mert sajnos akkor bontani kell…

Marad a régi tok,egyesek szerint kókány, de aki nem akar festeni....?

Műszakilag hogyan is történik a fejlesztés?

A régi nehéz műanyag lécet és azt a csodaszép fém kihajtható sínt eltávolítom, majd ezeket esztétikusabb alumínium alkatrészekkel pótlom. Kapsz egy alumínium redőnyöknél is használható redőnylábat, és alumínium redőnyléceket. Ami lehet akár aranytölgy, vagy dió fa mintás, vagy akár RAL színű is. Szinte bármilyen színt megkaphatsz különösebb bontás nélkül. Előny ez akkor, ha mondjuk a belvárosban laksz és van ilyen, hogy műemlék védelem. Oda ugyanis nem lehet mindenféle redőnyt szerkeszteni…

Mi lesz a régi fa tengellyel…? Ha kézi marad a működtetés módja, akkor én szeretem bent hagyni, mert a meglévő gurtnigyűjtő tárcsájával nagyon könnyű mozgatást érhetek el vele.

Amikor a szerkezet működik, akkor amennyire csak lehet, a redőnydobozt szépen Nikecellel,  ki szoktam szigetelni, hogy növeljem a hőszigetelést, mert alapból semmi nincs benne. Visszajelzések bizonyítják, hogy sokat számít az a kevés szigetelés is, és érezhető a különbség. Az a kevés pedig redőny doboztól függően 5-8 cm hőszigetelés is lehet.

Még egy jó hír a végére: Motorizálható. Ez által akár időzíthető is a felhúzás és a leengedés. Tehát extra kényelmet kapsz.

Nos ha eddig eljutottál, akkor hadd gratuláljak, mert szert tettél egy alapismeretre a redőnyökkel kapcsolatban.

Így már bátran érdeklődhetsz mert van rálátásod.

Megtetszett valamelyik típus? hívj fel és

Rendeld meg most!

Vagy kérj árajánlatot!